FANDOM


250px-Sirius Black profile

Sirijus Blek.

Sirijus Blek III (1959 - 17. jun 1996), takođe poznat kao Šaponja, bio je Čistokrvni čarobnjak, sin Oriona i Valburge Blek i stariji brat Regulusa Bleka. Iako je bio naslednik kuće Blekovih, Sirijus se nije slagao sa verovanjima svoje porodice o čistoći čarobnjačke krvi, i prekinuo je tradiciju kada je bio razvrstan u Grifindor umesto u Sliterin, na Hogvorts školi veštičarenja i čarobnjaštva, koju je pohađao od 1971. do 1978. godine. Kako se Sirijusova veza sa njegovim rođacima pogoršala, Sirijus je izgradio prijateljstvo sa Džejmsom Poterom, Remusom Lupinom i Piterom Petigruom. Četiri prijatelja, takođe poznati kao Banditi, pridružili su se Redu Feniksa kako bi se borili protiv Lorda Voldemora i njegovih Smrtoždera tokom Prvog čarobnjačkog rata. Sirijus je takođe postao kum Hariju Poteru, sinu Džejmsa Potera i Lili Evans. Međutim, Piter je izdao Džejmsa i njegovu porodicu Voldemoru, i Sirijus je bio lažno optužen za ubistvo Džejmsa i Lili Poter, kao i za ubistvo Pitera Petigrua i još dvanaest Normalaca koje je Piter ubio tokom svog bekstva.

Sirijus je poslat u Askaban na dvanaest godina i eventualno je postao jedina poznata osoba koja je pobegla iz Askabana, zahvaljujući svojoj Animagus verziji crnog velikog psa. Sirijus je izložio izdaju svom starom prijatelju Remusu i svom kumčetu Hariju Poteru. Kada se Lord Voldemor vratio 1995. godine, Sirijus se opet pridružio Redu Feniksa. Ubijen je od strane svoje rođake Belatriks Lestrejndž tokom Bitke u Odseku za Misterije. Ponovo se pojavio na kratko kroz Kamen vaskrsnuća za Harija, zajedno sa Džejmsom, Lili i Remusom, 1998. godine.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki